Ben jij er klaar voor om een zwart schaap te zijn?


In deze blogpost deel ik mijn ideeën over het bewustzijn van kwaliteit, omdat ik merk dat dit groeit in onze samenleving. Dit levert veel kopieerders op, witte schapen zou je kunnen zeggen. Ik wil jou laten inzien dat dit de perfecte kans is om juist een zwart schaap te zijn. Ik hoop dat onderstaand artikel jou inspireert om ambachtelijk en origineel tegelijkertijd te zijn.


Het is je de laatste jaren vast ook opgevallen dat wij steeds meer behoefte hebben aan kwaliteit in plaats van kwantiteit. Eten bijvoorbeeld. Biologische producten konden we vroeger vinden in een piepklein schap in de supermarkt. De meesten van ons wisten niet eens wat het inhield. Maar dat is veranderd. Tegenwoordig verkoopt de supermarkt zijn eigen biologische huismerk en lokale en verse producten. Er zijn zelfs complete biologische supermarkten. Het assortiment van deze supermarkten is veel kleiner en de producten stukken duurder, maar desondanks komen er steeds meer bij. Ook op een festival of rommelmarkt verwachten wij minimaal een aantal foodtrucks om vers bereide maaltijden of biologische snacks te kopen. Waarom? Wij consumenten willen meer kwaliteit.


Ook in mijn vakgebied vragen steeds meer mensen om kwalitatief ambachtelijk werk. Ze willen ontwerpen die zijn geschreven met Oost-Indische inkt of soms geschilderd en zijn bereid hier wat meer voor te betalen. Het ‘handgeschreven’ is een trend geworden. Ik vind het fijn om te zien dat zowel kleine als grote organisaties deze stap durven te zetten. Ze begrijpen dat ze geen strakke computerbestanden nodig hebben om professioneel over te komen. Meer en meer zie ik de bekende handgeschreven witte-krijt-op-zwarte-schoolbord combinatie. Vooral bij de kleinere ondernemers. Het is goedkoop, makkelijk bewerkbaar en heeft een enorme warme uitstraling. En een warme uitstraling past perfect bij kwaliteit.


Maar tegelijkertijd gaat deze ambachtelijke werkwijze verloren door de snelle kopieerwerkwijze van bedrijven en grafisch vormgevers. Net nu ik steeds meer geniet van handgeschreven typografie, ambachtelijke ontwerpen en creatieve out-of-the-box designs, drukken veel bedrijven dit tegelijkertijd de kop in door klakkeloos te kopiëren. Ik stoor me hieraan. Want in plaats van dat ze herkennen dat het de ambacht is die kwaliteit uitstraalt en daardoor zo succesvol is, wordt de zwart- witte-krijt-op-schoolbord uitstraling gekopieerd.


Ik zie dit gebeuren op twee verschillende manieren:
1 - De kleinere ondernemers schaffen een krijtstift aan en er wordt een bord of ruit ondergekrijt, vaak door een willekeurige bedrijfsmedewerker. Het gevolg? Een rommeltje van letters met verkeerd geplaatste schreven, bovenkast en onderkast, kris kras door elkaar, zonder verder rekening te houden met hiërarchie, compositie en kleurgebruik. Allemaal factoren waardoor je een chaotische boodschap creëert die totaal niet communiceert, en al helemaal geen kwaliteit uitstraalt.
2 - Grotere bedrijven zie ik het kopieergedrag uiten in hun drukwerk. De ontwerpen zijn vaak nog wel redelijk, omdat ze waarschijnlijk door een reclameburerau zijn ontworpen. Maar dan printen ze bijvoorbeeld een foto van een schoolbord met daarop de boodschap in zogenaamd krijt. Op verpakkingen, in reclamefolders, overal!


Bij beide manieren wordt dus het krijt fenomeen gekopieerd. Terwijl het medium krijt opzich helemaal geen kwaliteit uitstraalt. En geprint krijt al helemaal niet. Het is de kwaliteit van het ontwerp dat jouw bedrijf affiniteit met kwaliteit geeft! Daarnaast gaan al die zwart/wit ontwerpen ook nog eens ten koste van de herkenbaarheid en unieke uitstraling van bedrijven.


Drie manieren om juist een zwart schaap te zijn
Voor ondernemers met een beperkt budget tot ongeveer 250 euro kan ik het kopieergedrag nog voorstellen. Krijten is het goedkoopst. Mijn advies is dan om een professionele typograaf in te huren om de krijtborden te laten schrijven. Dan ben je verzekerd van een typografisch correct ontwerp. Dus ga alsjeblieft niet zelf creatieve letters verzinnen, maar laat een vakman de kwaliteit van jouw bedrijf vertalen in een uniek typografisch ontwerp met eventueel een illustratie erbij.


Ondernemers met een groter budget hebben veel meer mogelijkheden. Naast krijten geeft bijvoorbeeld schilderen ook een warme uitstraling. Je kan hiermee elke kleur op elk soort ondergrond aanbrengen. Dit geeft jouw organisatie al een hele andere look and feel dan al die krijters out there. Zorg ervoor dat je een gepassioneerde typograaf huurt die het talent heeft om jouw product op een ambachtelijke manier te communiceren. Op die manier associëren jouw klanten jou met de ambacht en daarmee ook met de kwaliteit van jouw dienst of product.


Tegen ondernemers met een groter budget wil ik zeggen dat de oplossingen eindeloos zijn. Ik adviseer om een ontwerper in dienst te nemen die voor elk type medium weet hoe hij origineel kan communiceren. Waarschijnlijk heeft die gene een netwerk waarmee hij samenwerkt. Zodat niet alleen je logo, typografie en huisstijl op de juiste manier in je bedrijfsruimte getoond wordt. Maar ook je visitekaartjes, reclamedrukwerk, website, etc. op een goede kloppende manier kwaliteit uitstraalt. Ambacht als basis voor het ontwerp en de juiste techniek en medium voor de uitvoering.


Tot Slot
Ik hoop dat ik je bewust heb kunnen maken van de opkomst en pracht van ambacht en dat je inziet dat er veel kansen liggen om onderscheidend te zijn door juist niet te kopiëren. In mijn volgende post geef ik een uitgebreid voorbeeld van een bedrijf die in mijn ogen zijn toppositie heeft verlaagd, door een complete restyling te doen over meerdere filialen dmv trends te kopieren.
Tot die tijd ben ik erg benieuwd naar jouw visie. Welke bedrijven vind jij juist hele originele of sterke vormgeving hebben? Of kan je een voorbeeld noemen van een typisch kopieergeval. Laat het alsjeblieft in de commentbox hieronder weten! Ik laat me graag inspireren.


Ik kijk uit naar het lezen van jullie reacties!


Op jouw herkenbaarheid,
Shon

 

Deel dit artikel, via de knoppen hieronder, met je Facebook vrienden, -fans, Twitter volgers en LinkedIn contacten, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren.

DEEL JE ERVARINGEN

Comments

Date: 09-12-2015
Shon Price (ShonPrice Ambachtelijk Graficus):
Goede punten. Ik ben het ook zeker met je eens dat eigen gemaakte letterbakken supertof zijn, omdat dat naar mijn idee weer een vorm van ambacht is. Ambacht hoeft ook niet perfect te zijn om er mooi uit te zien. Integendeel, het wordt juist interessant wanneer het net niet perfect is. Wat ik met jou en de rest van mijn blogbezoekers wilde delen is dat de ambachtsvorm van wit (krijt) op een ruit of schoolbord door iedereen wordt nageaapt terwijl er zoveel meer mogelijkheden zijn. Helemaal voor grote ondernemers! In mijn volgende post geef ik een voorbeeld van een groot bedrijf die in mijn ogen zijn toppositie heeft verlaagd, door een complete restyling te doen over meerdere filialen dmv trends te kopiëren, dus een wit schaap.

Reply
Date: 09-12-2015
Piet Oosterbeek (pietoosterbeek.nl):
Ben het er niet zo mee eens dat kleine ondernemers niet hun eigen ruit kunnen volkalken. Als het kriskras door elkaar staat is juist ook wel weer een mooie vorm van esthetiek. Cult of the amateur. Niet alles hoeft er professioneel uit te zien met aandacht voor kadrering en vorm. Ik vind het juist mooi dat niet alles volgens een concept wordt ontworpen, wat je veel op het moment ziet in Amsterdam. Eenheidsworst. Lege omhulsels om met de trend mee te doen. Get on the bandwagon. De kleine ondernemers kunnen juist met grappige en leuke dingen uit de hoek komen. Voorbeeld zijn de oude amsterdamse snackbarren met hun eigen gemaakte letterbakken. Kan ik van genieten. Ik hou er van als niet alles zo perfect er uit ziet. Ik ben het wel met je eens dat grote ondernemers en gare grafische bedrijven de trend volgen zonder enige vorm van betrokkenheid. Als ik jouw tekst lees zijn juist de kleine ondernemers die hun voorpui volkalken de zwarte schapen in deze context. Alle nieuwe barretjes en eettenten met biologische esthetische concepten zijn de witte schapen naar mijn mening.

Reply
Date: 09-12-2015
Shon Price (ShonPrice Ambachtelijk Graficus):
Hi Monique, bedankt voor je reactie. Ik deel je mening over chaotische geschreven krijtbordjes. Wanneer ik op zoek ben naar een restaurant word ik ook beinvloed door de huisstijl. Bevalt mij dat, dan is de kans groot dat ik er ga dineren. Want hoe je het ook went of keert, de huisstijl valt samen met het imago en de identiteit. Dus als die goed is, zal het eten ook wel goed zijn. Ik zeg niet dat dat de waarheid is, maar dit is wel hoe het in de praktijk werkt. Ik hoop dat jij ooit eens als ondernemer uit de kast treed. Om je dan te laten inspireren kan je de ‘zeven dingen die je moet weten voordat je een grafisch vormgever inhuurt’ gratis downloaden vanaf mijn website.

Reply
Date: 09-12-2015
Monique:
Goed geschreven blog. Ik liep observerend door de stad Groningen, veel nieuwe eet/drinktentjes en herken wat je schrijft. Op sommige plekken zoveel chaotisch geschreven krijtbordjes dat je de lust voor het lekkers dat verkondigd stond, verging. Tijdens het kijken naar de totstandkoming van jouw ambachtelijk signature op de frietfilosofenkaravaan, the opposite! Als ik ooit in ondernemende zin uit de kast treed als zwart schaap, zou ik ervoor kiezen. Succes Shon Price Ambachtelijk Graficus.

Reply