Van zijn fouten kun jij leren


We maken in onze onderneming regelmatig fouten. Gelukkig kunnen we daarvan leren. Maar zou het niet perfect zijn als iemand anders de fouten maakt en wij alleen maar hoeven te leren?
In mijn vorige post had ik het over het kopieer gedrag van witte schapen en gaf ik advies waarom en hoe jij juist een zwart schaap moet zijn. In deze post een concreet voorbeeld van een wit schaap. Ik gebruik dit voorbeeld om jou bewust te maken van kopieer gedrag en hoe dit de identiteit van je onderneming te kort doet. Vervolgens 7 tips om uniek te blijven en je positie in de markt te versterken.
 

Mijn mond viel open
Vorige week kocht ik een patatje bij mijn favoriete patatzaak; de Bram Ladage in Rotterdam (Bram verkoopt al sinds 1976 handgesneden patat en is een begrip in Rotterdam en omstreken). Bij binnenkomst viel mij op dat Bram een complete restyling had gedaan. Maar tot mijn schrik zag ik dat er voornamelijk trends waren gekopieerd. De medewerkers droegen denim schorten en er was hout verwerkt in het interieur. Geen echt hout, maar geprint of gelamineerd. Alle communicatie was weer eens witte tekst op een zwarte ondergrond. Ik zag een typografische poster met witte ‘handgeschreven’ krijt letters. Geen echt krijt natuurlijk, gewoon geprint. Geen echt handgeschreven typografie, maar ‘creatieve’ handgeschreven lettertypes gedownload van een of andere website. En dan ook nog eens alle woorden matigjes in elkaar gepuzzeld met standaard tekeningetjes als ondersteuning die je tegenwoordig bij elke hippe patatverkoper ziet. Het voelde als een mengelmoes van alle foodtrucks die ik op de laatste festivals gezien heb, maar dan zonder kwaliteit en zonder persoonlijk uitstraling… alles was nep. Het leek wel of er geprobeerd was zoveel mogelijk trends te kopiëren.

De nieuwe gerestylde Bram Ladage in Rotterdam oogt erg druk

Brams’s Blamage
Door deze kopieerstyling is Bram naar mijn idee gevoelsmatig overgegaan naar weer zo’n biologische echte patatzaak. Begrijp me goed deze zaken zijn top en verkopen heerlijke patat, maar waarom zou je deze nieuwkomers willen na-apen terwijl je de voorloper van echte patat sinds 1976 bent? Door de trends klakkeloos te kopiëren positioneer je jezelf tussen de nieuwkomers en lijkt het of Bram een net opkomend bedrijf is. Je kan beter van je kracht uitgaan, in dit geval dat je de eerste was met echte patat en daar een huisstijl omheen bouwen. Bram, je was een trendsetter en nu ben je een volger. 


ZEVEN TIPS VOOR BRAM OM ZICH UNIEK TE POSITIONEREN

 
1) Wees je bewust in welk vakgebied je je bevindt
Jullie medewerkers dragen nu denim schorten. Denim is een trend. Pas het alleen toe wanneer het binnen je vakgebied past. Bijvoorbeeld als je werkt in de mode, je verkoopt rauwe denim materialen, je geeft indigo workshops, etc. Voor een patatzaak is denim niet relevant. Ga dus opzoek naar een materiaal/stof die wel relevant voor jullie is. Ik zie bijvoorbeeld dat jullie erg trots op de afkomst van jullie aardappel zijn. Doe daar dan je voordeel mee en maak het je sterke punt. Waar komt de aardappel vandaan? Wie werkt met jullie aardappel? Wat dragen zij? Ik moet dan direct denken aan boeren. Gebruik bijvoorbeeld de boerenoveral, of laat een designer werkkleding ontwerpen geinspireerd op boeren kledij.
 
 
2) Voer je productfilosofie ook door in je interieur
De balie is van hout en er wordt hout gebruikt achter de menukaart en in het interieur. Een relevant materiaal denk ik en het heeft ook zeker een link met aardappels. Ik snap dan alleen niet dat het hout geprint en/of gelamineerd is. Jullie communiceren dat jullie echte patat verkopen, van echte aardappels. Waarom dan nep hout gebruiken?

Extra tip: De menukaart is opgebouwd uit losse bordjes. Elke snack/drank/saus staat op een eigen bordje die vastgeschroeft is aan de houten kaart. Deze bordjes zijn top, maar ik vind het dan zo jammer dat dit niet zelf ophangbare bordjes zijn. Het zou leuk geweest zijn wanneer je gewoon echt zelf je menu kan opgehangen en aanpassen net zoals je elk patatje zelf snijdt. Dan hebben de bordjes een functie en is meteen een mooi voorbeeld van je productfilosofie doorvoeren in je interieur.

Bram's typografische poster is moeilijk leesbaar en de belettering had beter gekund naar mijn idee. De kruiwagen is top!

Bram Ladages raam waarin de klant de vers gesneden aardappels in de emmer kan zien vallen is heel sterk vind ik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) Zorg voor eenheid
De menukaart gaat voor simpel, eenkleurige teksten en eenkleurige illustraties.  Overzichtelijk en makkelijk te begrijpen, top! Maar dan hangt er ineens middenin een full color geprinte foto over kipnuggets tussen. Dit past totaal niet bij de stijl van de rest van de menukaart en maakt de kaart ook onoverzichtelijk. Gebruik tekst voor alle snacks of maak illustraties van alle snack. Zorg voor eenheid in het ontwerp, maar ook in de manier van communiceren.
 

4) Werk buiten je vakgebied samen met experts
De typografische poster in jullie zaak is een goed idee vind ik. Ondanks dat typografische beelden nu een trend zijn, bestaat dit al heel lang. Het een zeer effectieve manier om te communiceren als het goed wordt uitgevoerd. Als je in dit geval kiest voor een krijtposter, ga dan wel weer voor echt krijt. Mijn advies is om juist niet voor krijt te gaan aangezien dit nu een totale trend is en dit ten nadele van je herkenbaarheid gaat. Nog veel belangrijker is dat je de poster laat ontwerpen door een typograaf. In jullie geval zijn er gewoon lettertypes gedownload en ook nog slecht in elkaar gepuzzeld. De poster vertelt het verhaal van de aardappel, erg interessant en waardevol voor de consument. Maar door de amateuristische typografie en slechte vlakverdeling ervan gaat de lees-aantrekkelijkheid en leesbaarheid verloren. Typografie is een vak apart, zorg dus dat je samenwerkt met een expert, zodat de poster minstens dezelfde kwaliteit uitstraalt als jullie patat. (Lees mijn vorige post: ‘Ben jij er klaar voor om een zwart schaap te zijn?’ voor meer advies hierover).
 

5) Durf een zwart schaap te zijn
De communicatie bestaat uit witte tekst op een zwarte achtergrond. Door deze zwart/wit trend te volgen zorg je ervoor dat je totaal geen eigen herkenbaarheid creëert. Het raam waardoor je de vers gesneden aardappels in de emmer kan zien vallen vind ik wel heel sterk. Maar de zwart/wit typografie eromheen is weer zo standaard en slecht opgemaakt. Pak dan meteen de kans om je eigen identiteit verder uit breiden en verzin iets nieuws, origineels en passends om je boodschap te communiceren!  foto’s. (Lees mijn vorige post: ‘Ben jij er klaar voor om een zwart schaap te zijn?’ voor meer advies hierover).
 

6) Less is more
De fotografie die jullie toepassen vind ik geweldig en het past goed bij de houten kruiwagen met aardappels die in de zaak staat. De foto’s zijn simpel, laten zien waar het omgaat en kwalitatief erg sterk! Volgens mij had deze fotografie al een groot deel van jullie huisstijl kunnen zijn. Omdat er nu zoveel verschillende trends gevolgd worden en deze allemaal in de zaak gepropt moeten worden is er ten eerste geen eenheid en ten tweede worden de foto’s ondergesneeuwd. De foto’s worden nu een beetje als bijzaak gepresenteerd, terwijl ze juist de essentie van jullie product zo goed uitstralen. Durf tevreden te zijn met minder, dan komt de boodschap meer over.
 

7) Bouw je kracht verder uit 
Wat ik het meest opmerkelijke vind is dat het logo en de huisstijl, door de restyling uit elkaar gegroeid zijn. Het logo is versimpeld en strakker geworden. Alsof het geinspireerd is door de strakke app-logo’s van tegenwoordig. De huisstijl is juist meer ‘hand getekend’ en losser geworden, door illustraties, pijltjes, etc toe te voegen.

Waarom wordt de illustratie en de handgeschreven tekst uit het logo weggehaald en worden er tegelijkertijd illustraties en handgeschreven tekstjes in de huisstijl toegevoegd? Het logo wordt zakelijker en strakker, terwijl de huisstijl persoonlijker en losser wordt! Ik mis weer de eenheids gedachte.

Als ik jullie logo had mogen restylen, dan had ik het karikatuurtje van Bram, die het picobello gebaar maakt, juist in tact gehouden. Dat was het element dat persoonlijkheid en ambacht uitstraalde. Ok, hij keek een beetje scheel, maar dat was juist wel typisch Bram en zorgde voor herkenbaarheid. Geef hem eventueel een makeover met ambachtelijke technieken. Hij zou er ook relevanter uit kunnen zien, door zijn kleding te updaten en hem een aardappel of zak patat vast te laten houden.

Het lettertype zou ik vervangen voor individueel ontworpen letters. Laat maar zien dat elke letter in het logo met de hand ontworpen is, net zoals elk patatje ambachtelijk gesneden is!

In de huisstijl had ik de herkenbare kleuren rood en blauw opnieuw toegepast, maar mischien iets minder fel gemaakt. Deze kleuren had ik als basis voor elk element in de huisstijl gebruikt. Rood en blauw zijn al jaren jullie kracht, waarom dan gaan na-apen wat de massa doet? Gebruik jullie kracht en bouw het verder uit tot iets super herkenbaars en unieks.Bram Ladage Logo Oud VS Nieuw

Conclusie
Kortom, de kracht van Bram is koploper zijn in handgesneden patat sinds 1976. Ze waren de eerste en aan het aantal vestigingen te zien ook een van de beste. De restyling had de persoonlijkheid, kwaliteit en ambacht van Bram moeten en kunnen versterken. Doordat de restyling gebasseerd is op het volgen van trends verliezen ze hun unieke uitstraling en herkenbaarheid. Sterker nog, ze worden onderdeel van de kudde en verliezen hierdoor hun identiteit en dus koppositie.

Wanneer ik op Bram’s website kijk zie ik dat er een aardig budget tegenaan is gegooid om deze restyling door te voeren op 30 vestigingen. Ik vind het dan zo zonde dat dit budget niet slimmer gespendeerd is aan een goede originele restyling. Er zijn in ieder geval genoeg opties die Bram in een nieuw daglicht had kunnen zetten en mensen eraan had kunnen helpen herinneren dat Bram altijd al echte patat had en dat nog steeds heeft. Nu zie je dat er helaas niet aan af. Jammer, gemiste kans, 13 in een dozijn maar nog wel lekkere patat, gelukkig!

 

Tot Slot
Waarschijnlijk heeft Bram geen idee van bovenstaande zwakke keuzes en dit zijn natuurlijk zaken die de ontwerpers van de restyling hadden moeten weten. Maar juist omdat ik dit soort voorbeelden overal om ons heen zie wil ik het met jou delen. Ik hoop dat ik je waardevolle tips heb kunnen geven hoe en waarom je je eigen stijl moet kiezen en wat de gevaren kunnen zijn van klakkeloos trends kopieren. 

Daarnaast wil ik erg graag jouw mening horen! Welk onderdeel van jouw huisstijl vind je belangrijk en zou je graag wat meer over willen weten? Deel het in de commentbox hieronder. 

Ik kijk uit naar het lezen van je reactie!
 
Op jouw herkenbaarheid,
Shon


Deel dit artikel, via de knoppen hieronder, met je Facebook vrienden, -fans, Twitter volgers en LinkedIn contacten, zodat ook de mensen in jouw netwerk van deze fouten kunnen leren en profiteren.

DEEL JE ERVARINGEN

Comments

Date: 09-01-2023
Vikiyah (Vikiyah):
urenrjrjkvnm

Reply
Date: 06-01-2023
Vikirzb (Vikirzb):
urenrjrjkvnm

Reply
Date: 10-12-2015
Sander (BeemFlights):
Sow wat een commotie! Ik vind het gewoon een mooi en interessant artikel Shon! Goed voorbeeld en als ik in Rotterdam ben dan weet ik waar ik een lekker frietje kan scoren :)

Reply
Date: 10-12-2015
Shon Price (ShonPrice Ambachtelijk Graficus):
Hoi Oberon, bedankt voor je waardevolle feedback. Ben blij dat er mensen zijn die er uitgebreid de tijd voor nemen om hun mening te uiten.

Mijn artikel is absoluut geen aanval op Bram Ladage, ik complimenteer ze zelfs met hun expertise: patat bakken. Het artikel is geschreven voor ondernemers die keuzes moeten maken met het kiezen van hun eigen identiteit. Het is mijn doel deze groep zich ervan bewust te maken hoe het ook kan. Soms werkt dit beter door een voorbeeld te laten zien hoe het juist niet moet, vandaar dat ik Bram zijn restyling als voorbeeld heb gebruikt. Als Bram, het reclamebureau of ieder ander zich beledigd voelt zijn ze van harte welkom te reageren op mijn blogpost, genoeg plek voor wederhoor.

Het feit dat ik hun nieuwe huisstijl niks vind, zegt idd niet dat ik gelijk heb. Daarom beargumenteer ik in het artikel juist mijn meningen. Het gaat mij niet om gelijk krijgen, er zullen zat mensen zijn die het prachtig vinden. Vooral begrijpen waarom en hoe je iets kan doen vind ik belangrijk, met als doel dus de ondernemer bewuster maken van hun keuzes. Of ze die nu bij mij afkopen of bij iemand anders. Het gaat mij vooral om het meegeven van een mindset.

Het voorbeeld van je vriendin is top! Ik zeg niet dat ambacht of authenticiteit DE manier is om te verkopen. Haar product zijn kant en klaar stickers, snel makkelijk en goedkoop. Ik durf te wedden dat haar webshop en huisstijl er ook zo uitzien! Deze sluit aan bij haar product en doelgroep, er zit een eenheid in. Dit is precies wat ik mijn lezers probeer duidelijk te maken in het Bram Blamage artikel. Kopieer niet klakkeloos verschillende trends, maar denk na over je product en doelgroep. Dat werkt krachtig!

Ik ben benieuwd wat jij als grafisch ontwerper hiervan vind?

PS: Ik zou trouwens blij zijn als ik Bram was, ik geef hem gratis 7 tips. Ik zou willen dat iemand zijn expertise op een onderdeel van mijn bedrijfsvoering liet vallen en me daar 7 tips over gaf!


Reply
Date: 10-12-2015
Oberon:
Hoi Shon, wat je hier nu doet in je geschreven stuk is echt NIET netjes.

Los van of iets beter had gekund of niet; je valt iemand ( zijn zaak ) online aan zonder dat ze daar weet van hebben. Dat schaad iemand. Iemand kan zich niet verdedigen.
Een journalist hoort zich bijvoorbeeld altijd van hoor en wederhoor te bedienen voor deze iets plaatst.
Je bent dan geen journalist maar weet dacht ik wel wat voor effect communicatie kan hebben.

Het feit dat jij hun nieuwe huisstijl en look niks vind, het misschien 13 in een dozijn is en jij het waarschijnlijk véél beter kan. Zegt helemaal niks over of het echt zo slecht is of dat jij gelijk hebt.

Jij probeert nu jou visie op dingen te verkopen aan andere mensen die er minder van weten aan de hand van het zwart maken van een ander. Niet alleen Bram maar ook het reclame of grafisch bureau dat er achter zat.

Weet jij wat hun budget was?
Weet jij wat hun markt onderzoek was en op welke markt en consument ze zich richten?
Weet jij op welk niveau?
Weet jij wat de briefing was?
Weet jij hoeveel creatieve vrijheid werd gegeven?

Enzovoort...

Om je een voorbeeld te geven:
Een vriendin van mij verkoopt online typografische muurstickers. Mensen kunnen hun naam bijv met wat deco meuk er om heen zo op de muur doen.

Wij als ontwerpers en typografisch bekwaam vinden zoiets tenenkrommend! Ze is ook niet creatief maar ziet een markt die wij niet zien. Wij willen het beste geven.
Zij zag een markt en een doelgroep en wat blijkt? Met een huistijl en producten waar je als ontwerper van zou huilen loopt ze binnen. En niet een klein beetje: 800 bestellingen in de eerste week. Nu 4 maanden verder is ze 1 van de snelst groeiende deco meuk bedrijven in de Benelux. Zelfs zo erg dat een televisie zender iets met haar wil doen qua lifestyle.

Dus niks het zwarte schaap zijn, maar lekker 1 van de 100 identieke witte schaapjes in de wei.

Ze loopt ZWAAR binnen

Wat ik wil zeggen is dat die Bram helemaal tevreden is met het eindresultaat wat werkt voor zijn markt.
En als hij er over 5 jaar er zat van is kijkt hij waar zijn markt dan gevoelig voor is.

Fuck authenticiteit! Ik ken mijn markt en dit vind ik leuk. Klaar!


Reply
Date: 10-12-2015
Shon Price (ShonPrice Ambachtelijk Graficus):
Hi Roos, bedankt voor feedback. Fijn dat iemand het uit de reclamebranche het met me eens is. Ik ben erg benieuwd wat je precies bedoelt met de tip. Wat had ik genuanceerder kunnen overbrengen?
PS. Ik heb geprobeerd de kern (hoe je als bedrijf uniek kan blijven in je visuele identiteit door niet de trends te kopieren) te raken. Dit heb ik gedaan door eerlijk (ik heb Brams nieuwe bedrijfsfilosofie meegenomen in mijn oordeel), veelzijdig (ik heb rekening gehouden met allerlei apecten van het onderwerp) en open (mijn mening geuit) te zijn. Recht voor zijn raap is wel zo duidelijk en leerzaam vind ik:)


Reply
Date: 10-12-2015
Roos Pit:
Wauw, je valt Bram behoorlijk aan ;) Zelf werkende in de reclamebranche ben ik het volledig met je eens. Iemand moet zijn eigen verhaal vertellen, niet die van anderen overnemen. Maar, om jouw business een tip te geven: je expertise kun je ook op een genuanceerdere wijze overbrengen.

Reply